Bewegen is helaas geen magische pil voor meer slaap en het kan ook nog best even duren voordat je alle voordelen van sporten zult merken. Maar op lange termijn kan het de kwaliteit van je slaap verbeteren. Heb je moeite hebt met in slaap vallen? Probeer dan deze workouts en kijk of je nachtelijke dutjes in een diepe winterslaap veranderen.

1. Yin Yoga

Tijdens deze vorm van yoga doe je diepe stretches die helpen de slaap te bevorderen. Houdingen zoals the candle, happy baby en savasana (die heerlijke 5 minuten waarbij je jezelf instopt onder een deken) zijn perfect om je weg te laten doezelen.

2. Hardlopen

Afgezien van de nachtbrakers slapen de meeste mensen beter als ze hebben gesport in de ochtend. Aangetoond is dat hardlopen in de vroege ochtend bijdraagt aan een betere nachtrust. Wat is een goede snelheid? Als je kan rennen en kletsen (niet appen) zit je goed!

3. Zwemmen

Weet je nog hoe moe je vroeger was na een hele dag in het zwembad? Daar is een reden voor: zwemmen in kouder water zorgt ervoor dat je warmte verliest, daardoor moet je lichaam harder werken om de temperatuur weer omhoog te krijgen. Dus als zwemmen je slaperig maakt dan is wat lekker waterratten overdag alles wat je nodig hebt om ’s avonds weg te doezelen.

4. Gewichtheffen

Onderzoek toont aan dat gewichtheffen en dutjes heel goed samen gaan. Wat betekent dat? Nou, dat na wat kilo’s liften, je lichaam tijd nodig heeft om te herstellen. Wat dus weer kan helpen om je binnen minuten in slaap te laten dommelen.

5. Tai-chi

Tai-chi is een bewezen methode voor een goede nachtrust. Net zoals yoga heeft tai-chi een positief effect op de bloedsomloop. Tai-chi of een andere martial arts ontspant je spieren en laat je relaxen: minder stress en een betere nachtrust.

6. Yoga Nidra

Dit betekent letterlijk ‘lucide dromen’, deze vorm van yoga zorgt ervoor dat je in een dromerige staat komt die je nog wel kan controleren. Een Yoga Nidra les bestaat uit geleide meditatie. Als je genoeg oefent kan je zelfs uit je lichaam treden. Bang? Maak je geen zorgen, in de meeste gevallen val je gewoon in slaap op de mat. En daarna lekker dromerig je bed in.

7. Meditatie

Op langer termijn kan meditatie de kwaliteit van je slaap drastisch veranderen. Heb je het al opgegeven? Geef het nog een kans – ‘een plant groeit ook alleen als je het elke dag een beetje water geeft’. Keep that in mind.

Kan je nog steeds niet slapen? Probeer warme chocolademelk bij een haardvuur. Of die fancy oliën en sprays voor op je kussen, enig idee of die werken? We’re on it!

Tags: