Zzt.. slaap als een baby met deze workout

17 January, 2018 • Tags: , , ,

Wetenschappers zijn het erover eens: regelmatig bewegen is goed voor de nachtrust. Doe je niks aan sport, dan kan het zijn dat je slaapcyclus niet diep genoeg is om je overdag de energie te geven die je nodig hebt.  

Sport is geen magische pil voor meer Zzz’s en het kan even duren voor je de voordelen merkt, maar dikke kans dat je over een tijdje slaapt als een baby.

Kom je moeilijk in slaap, start dan een routine met matig intensieve sport. Rek je nachtelijke siësta uit tot winterslaapjes met deze workouts.

1. Yin yoga

In deze yogales doe je diepere stretches dan normaal, en laat dat nou net je slaap verbeteren. Houdingen als de kaars, de ‘happy baby’ en natuurlijk de eindontspanning ‘savasana’ zijn perfect voor het slapengaan.

2. Hardlopen

Nachtuilen daargelaten, slapen de meesten beter als ze in de ochtend sporten. Hardlopen helpt bij slaapproblemen. De meeste studies zeggen het begin van de dag de beste tijd is om te rennen. Als je kunt hardlopen en praten (maar niet appen) tegelijk heb je een goede snelheid te pakken.

3. Zwemmen

Wist je nog dat je vroeger megamoe was na een dagje ravotten in een zwemparadijs?  Daar is een reden voor. Je verliest hitte als je in koud water zwemt, en je lichaam moet dus harder werken om de temperatuur op te krikken. Daarom ben je na het zwemmen kapot, en sukkel je onderweg naar huis al bijna in slaap.

4. Krachttraining

Veel onderzoeken wijzen uit dat gewichtheffen en fijne dutjes doen heel goed samen gaan. Je spieren herstellen terwijl jij onder de wol ligt, wat ervoor zorgt dat je vaak sneller in slaap valt. Het kan zelfs helpen bij slaap-apneu. Train alleen niet te laat, uiterlijk 5 uur voor je gaat pitten.

5. Tai-chi

Tai-chi is een bewezen methode voor een betere nachtrust. Net als yoga kan tai-chi de bloedcirculatie en capaciteit van de longen positief beïnvloeden. Ook ontspan je je spieren en ontstress je in een tai-chi (of vergelijkbare rustige martial arts) les.

6. Yoga Nidra

Letterlijk betekent yoga nidra ‘lucide dromen’. En dat betekent weer dat je in een droomstaat kunt komen die je zelf stuurt. Na een korte sequence asana’s volgt een geleide meditatie. Je kunt zelfs boven je eigen hachje zweven. Eng? In de meeste gevallen val je gewoon in slaap tijdens de les, duik je erna gelijk je bed in want je bent toch al in de mood.

7. Mediteren

Op de lange termijn kun je echt goed leren tukken door te mediteren. Het kan heel goed zijn dat je dat al honderd keer geprobeerd hebt, en er ‘niks gebeurt’, maar zie het als een plantje water geven: elke dag een klein beetje water en op een dag staat er een plant in je kamer. Een meditatie geleid door een pro kan ook helpen.

Trouwens… een warme chocomel bij de kachel doet ook wonderen. En hoe zit het met die leuke sprays en olietjes die je op je kussen kunt spuiten, werken die eigenlijk? Wij gaan het eens proberen..

Deel dit via: