Interview met personal trainer Carlos Lens

27 February, 2018 • Tags: , ,

Carlos Lens is bekend als de trainer van BN’ers als Linda de Mol en Bridget Maasland. Maar hij is ook trainer bij Fitness Zuiver. We interviewden Carlos over zijn start in de fitnessbranche en zijn befaamde Tabata (Burn). Wekelijks geeft hij zes verschillende killer group workouts waaraan ook alle OneFitters kunnen deelnemen.

Carlos Lens

Goodbye to choreo

‘’Van origine ben ik aerobics instructeur. Ik vond fitness in eerste instantie helemaal niks. Ik wilde pasjes en choreografie. Ik gaf steps, high/low aerobics en streetjam. Bij ALLSports gaf ik tien uur steps in de week, al deze steplessen zaten bomvol. Choreo was booming. Wat er is gebeurd met mijn choreolessen? Er is een stroom binnenin de fitness evolutie, de choreografietrainingen lopen terug. De focus ligt steeds meer op kracht, conditie en uithoudingsvermogen in plaats van bewegen op de maat van de muziek.

Zodra een workout went, ervaar je minder progressie dus zal je de training moeten aanpassen. Het nadeel van bepaalde choreografie lessen is dat je hieruit groeit. Het effect van zo’n les is dan steeds minder.’’

Future Fitness

‘’Tot een jaar of zes geleden ging ik elk jaar naar de IDEA, het grootste fitness congres ter wereld. Daar bleef ik bijscholen en kijken. Dit klinkt misschien heel old school, maar op een gegeven moment kwam het internet. Hier kun je ook heel veel inspiratie vanaf halen. Ik heb naast het CIOS meerdere sportopleidingen gevolgd. Dat is mijn basis en de rest is eigen ervaring.

Iedereen probeert het wiel opnieuw uit te vinden, op zoek naar een nieuwe of betere manier van trainen. Dit is vooral omdat de consument hierom vraagt. Trainen is ook creatief denken.  De eerste jaren van mijn carrière was ik dan ook bezig met het idee dat ik met de nieuwste hype moest komen. Dat kan gewoon niet, hier moet je tegenaan lopen. Alle dingen die ik doe heb ik niet zelf verzonnen. Ik ben ‘gewoon’ een trainer. Ik kijk hoe ik met bepaalde methodes mijn klanten naar een hoger niveau kan trainen.

Als goede trainer blijf je de klant boeien, dan komen de sporters vanzelf terug naar jouw les. Creativiteit en doelstelling is belangrijk. Je moet kunnen differentiëren in je lessen, als iemand beginner is, dan moet je deze persoon ook kunnen helpen. Zo vind ik sfeer en muziek zeer belangrijk. Is de muziek ruk, dan is de sfeer ook niet boeiend. Ik verplaats me altijd in de andere kant van de zaal: wat zou ik willen horen qua muziek?’’

Sporttrends

‘’Wij kijken nog steeds met een schuin oog naar Amerika. Vaak heb ik de trend vooruit gelopen. Zo had ik jaren geleden al een trainingsprogramma, maar dat werkte toen nog niet. Wat opvallend is dat workouts zoals kickboksen er altijd al zijn geweest. Vroeger niet zo populair, nu loop je door een park en om de zoveel meter zie je wel een trainer staan met pads. Dit komt denk ik door het bewustzijn van mensen: hoe we ons bezig moeten houden met sporten en eten. Bij workouts waar het fun element centraal staat, kiezen mensen liever niet voor de fun maar voor het doel. Dit is een goed voorbeeld dat mensen bewuster kiezen welke type les ze moeten volgen.’’

Burn baby burn

‘’Bij Fitness Zuiver geef ik meerdere groepslessen per week. De les die inmiddels het allerbeste loopt is mijn signature les: de Tabata of Tabata Burn. Trust me, dat is echt killing. De burn is meer gericht op verbranding, je blijft maar kort actief op een onderdeel. De verzuring is minder. Je traint nog meer op je hartslag en op je verbranding. Het voordeel aan de Tabata is dat iedereen op eigen niveau kan trainen. Al mijn lessen blijven een uitdaging, ik zie de sporters dan ook komen wanneer ze tijd hebben.’’

Krachttraining als basis

‘’De basis is kracht- of weerstandstraining en de rest is extra. Met weerstandstraining bedoel ik het trainen met eigen lichaamsgewicht. Ik maak altijd onderscheid tussen cardio, zoals hardlopen, en krachttraining. Mijn favoriete workout hangt echt van de doelstelling af, maar als ik moet kiezen kom ik nu op de intervaltraining uit. Ik zit veel meer in de HIIT, omdat je in een veel kortere tijd betere resultaten kunt behalen.

Daarbij is er een scheidingslijn tussen wat goed is en wat een consument graag wil. Zo zijn buikspierkwartiertjes leuk, maar als je echt goed traint dan heb je deze helemaal niet nodig. Geloof me, als je een goede squad maakt is het trainen van de buik hierna overbodig.’’

Tip voor OneFitters

‘’Als OneFitter kun je overal sporten, maar ik vind wel dat je moet kijken naar trainingen die bij jouw doelstellingen passen. Als jij gespierd en droog wilt worden, ga dan niet SUPPEN. Fun is leuk, maar zoek dan een training die bij jouw streven past en welke je fijn vindt. Alles met weerstand valt onder krachttraining. Dit kan in in een sportschool, in een groepsles of een small group training. Maar informeer vooral eerst en lees wat de recensies zijn!’’

Check onze workout video voor de Tabata Burn les van Carlos:

Deel dit via: