Sporten voor de lol

19 February, 2015 • Tags: , , , ,

succesvol sporten en bewegenMijn kinderen sporten graag. Zonder er over na te denken. De lol van nieuwe dingen leren, steeds beter worden, jezelf meten met anderen en samen lol hebben in een team is heel natuurlijk. Sporten is gewoon spelen, zo gaat dat als je jong bent. Als volwassene is het vaak moeilijk om regelmatig te sporten. Tuurlijk je hebt meer verplichtingen en minder vrije tijd. Maar dat is niet alles denken wij. Hoe wordt je weer net zo sportief en fit als in je kindertijd?

Laten we eerlijk zijn: je gaat niet echt voor je lol op een crosstrainer of loopband staan. Functioneel maar best wel ‘boring’ om te doen. Dan was Apenkooien tijdens de gymles op de basisschool toch echt wel helemaal te gek. Ja we hebben het hier natuurlijk niet over de 5 tot 10% van de zeer gemotiveerde sporters. Die hebben een gen waardoor zij zichzelf iedere dag weer pushen naar nieuwe prestaties. Hoe kom jij in de modus dat je zonder morren gaat sporten en blijft sporten. In Zweden is er een project met de naam ‘The Fun Theory‘. Dit project probeert beter gedrag te stimuleren door dingen leuker te maken. Goed voorbeeld is de Speed Camera Lottery; hou jij je aan de snelheidslimiet in de stad dan wordt je geflitst en maak je kans op een prijs. Nou dat motiveert mij toch meer dan zo’n acceptgiro van het CJIB omdat ik 6 kilometer te hard reed.

Positieve psychologie is de meer wetenschappelijke term. ‘Happiness fuels success.’ is een grondgedachte. Geluk komt niet voort uit het feit dat je 10 kilo bent afgevallen of een mooie promotie hebt gemaakt. Het is natuurlijk mooi om zulke doelen te bereiken. Maar juist als je positief en gelukkig in het leven staat zul je deze doelen behalen. Geluk is de oorzaak, niet het gevolg. Zo werkt het ook met sporten. Zorg dat je er lol in hebt. Ga nieuwe dingen ontdekken. Probeer eens een dansles, ga na je werk naar een bokstraining of doe een bootcamp op de vroege ochtend. Sporten moet voelen als een hobby, een liefhebberij. Zeker weten dat je dan echt niet heel veel moeite hebt om in beweging te komen.

Moet je de fitnessclub dan overslaan? Nee zeker niet. Ik ga zelf tijdens een lange kantoordag vaak een uurtje naar een gym in de buurt. 30 minuten lang geef ik vol gas op een roeimachine. Muziek hard, blaren op mn handen. Maar ik voel me als herboren, alsof er daarna nog een nieuwe werkdag begint. De meeste gyms hebben enorm veel keuze. Toch blijven veel mensen hangen in hun routine. Ga nou gewoon eens naar een andere groepsles. Vraag een trainer in een club eens om wat tips. Afwisseling, uitdaging en lol trappen. Dat is je recept naar sportief leven. Op de whiteboard in ons OneFit kantoor staat onze missie in 2 woorden: LEUKER! en MAKKELIJKER! Ja dat klinkt simpel maar is voor een volwassene vaak nog moeilijk genoeg.

 

 

 

Deel dit via: