Shinta test: Schaken met je lichaam, Braziliaans Jiu Jitsu bij Vos Gym

11 July, 2016 • Tags: ,

Ik weet niet of ik het benauwd heb door arm die m’n hals induwt, of door het besef dat de beschermplaat van mijn tegenstander’s kruis tegen m’n navel drukt. Op me zit een jongen die ik niet ken, uit zijn bos krullen dwarrelen zweepdruppels, eentje komt terecht op mijn wang.

IMG_0021 (2)

Dit is geen scene uit een horrorfilm, maar mijn eerste les Braziliaans Jiu Jitsu (BJJ) bij Vos Gym in Amsterdam. Het gebrek aan vrouwelijke tegenstanders en een professioneel pak – ik droeg nietsvermoedend een kort Adidas-broekje en een laag uitgesneden hemdje- kan het idee opwekken dat deze les niet voor iedereen is weggelegd. Onzin, want BJJ is heel toegankelijk en iedereen heeft er baat bij.

Braziliaans Jiu Jitsu is een vechtsport waarbij je geen klappen uitdeelt maar elkaar probeert te overmeesteren door grepen en klemmen. Je anticipeert op de tegenstander, probeert de ander steeds een stap voor te zijn. Net als schaken, maar dan met je lichaam.

BJJ is om verschillende redenen goed voor je. Ten eerste leer je hoe je jezelf kunt verdedigen, ook als er iemand waar je twee keer in past tegenover je staat. Je trukendoos kan oneindig groot worden, maar in de eerste lessen leer je al hoe je kunt ontsnappen als iemand op je ligt, of hoe je iemand neer kunt halen.

BJJ is een intieme sport, iets dat veel mensen tegenhoudt. Zonde, want als vrouw is het juist goed om te wennen aan een mannelijke tegenstander. Ik ben zelf een onderdeurtje, dus afhankelijk van de lengte en het gewicht van de ander pas ik een bepaalde techniek toe.

Een ander groot pluspunt ten opzichte van een vechtsport zoals boksen, is dat je je hersenen steeds prikkelt met nieuwe bewegingen. Je wordt dus niet alleen fitter, maar ook slimmer van BJJ. Omdat het een martial art is, wordt vooruitgang bezegeld met een bandensysteem.

Onefitters die veel op de yogamat te vinden zijn zouden zich in de BJJ-les ook thuis voelen: veel elementen uit de yoga en meditatie (flexibiliteit, ademhaling, een heldere geest) zorgen ervoor dat je beter presteert op de dojo-vloer.

5_h1

Vos Gym zelf is een vechtschool zoals je ‘m verwacht. Muffe kleedlokalen, harde lessen, maar ook uiterst vriendelijk personeel dat onthoudt wie je bent, een gescheiden sauna en een veelheid aan lessen.

BJJ-lessen worden gegeven op maandagavond door een vaste leraar met een zachte aanpak, opgeleid door een lid van de Gracie-familie. De Gracie’s zijn de grondleggers van de BJJ en leveren al decennia de beste vechters ter wereld af.

Geen reden om de dojo te ontwijken dus. Ik rol maandagavonden met liefde over de klamme mat. Inmiddels heb ik trouwens wel een allesverhullend jiu jitsu-pak aangeschaft.

Shinta is altijd op zoek naar nieuwe manieren om lichaam en geest te slijpen. Haar obsessie voor zelfverbetering zorgt voor een druk schema waarin yoga, zwemmen, vechtsporten, reizen en artikelen schrijven strijden om aandacht. Voor OneFit duikt ze diep in het Utrechtse lesaanbod en vist ze de meest opvallende lesjes uit de Amsterdamse OneFit-jungle. 

Deel dit via: