Robbert test: Hot Yoga bij Forty Degrees

18 July, 2016 • Tags: , ,

Zwetend in 40 graden Celsius jezelf in onmogelijke houdingen werken. Dat wil natuurlijk iedereen! 😉 Samen met mijn maatje Paul ga ik dus vol goede moed richting de Overtoom, op naar Forty Degrees.

Bij binnenkomst werden wij begroet door Huub die ons een mat en een handdoek aanbood voor de les. Schoentjes uit bij de deur en vervolgens zelf een plekje uitkiezen in de zaal. Terwijl we de zaal inliepen beseften we meteen dat we een workout gingen doen.. in een freakin’ sauna. Even keken we elkaar aan en zei ik tegen Paul: je kunt nu nog terug..

13-10-18 Forty Degrees

Bikram Yoga is een yogavorm van 90 minuten die bestaat uit 26 houdingen, waarbij je elke houding 2x uitvoert. Bikram Choudhury is deze vorm van yoga ruim 40 jaar geleden op grote schaal gaan onderwijzen. Hoog tijd dus om eens Bikram yoga te gaan doen!

Oud bokstrainer Huub verzorgde de les. Hij is een zeer strikte docent, daarmee zorgt hij ervoor dat iedereen synchroon beweegt waardoor in je de flow komt. Er was bijzonder veel aandacht voor techniek en een ieder werd gecorrigeerd waar nodig.

We begonnen met een belangrijke mededeling: niemand verlaat de ruimte, hoe heet je het ook hebt. Best heftig, maar zo train je jezelf om je grenzen te verleggen. De eerste ademhalingsoefening was al uitdagend genoeg. Hierna gingen we door met Half Moon Pose (dit is wat ik op mijn allerbest aan het uitbeelden ben op onderstaande foto). De hitte bleek erg fijn te zijn aangezien het helpt om dieper in de houdingen te komen. Bijzonder fijn voor stijve mensen zoals ik die struggelen met yogaposes.

robbert

De tweede houding werd aangekondigd als Awkward Pose. Ik vond de vorige houding al behoorlijk awkward, dus bereidde mezelf mentaal al voor. De houding bleek een driedelige houding te zijn waarin je een squat maakt, normaal, op je tenen en tot slot met je knieën tegen elkaar aan. Gelukkig is squatten helemaal mijn ding, Peanuts dus! Dit was mijn moment om te shinen en dat pakte ik dan ook. In 10 seconden naar beneden en vervolgens in 10 seconden omhoog, fantastisch. De topsporter (het haantje) in mij intens gelukkig om in ieder geval ergens in te kunnen uitblinken en gelukkig zag Huub het ook en complimenteerde mij herhaaldelijk, gedurende de twee sets. Pure glorie! 🙂 Uiteindelijk gaat yoga helemaal niet om de beste zijn, maar er zijn nog wel wat lessen nodig voordat het me lukt om dat helemaal los te laten.

De Awkward Pose bleek het hoogtepunt, want alle volgende houdingen waren zeer uitdagend. Mijn evenwicht bewaren was al moeilijk genoeg. In een poging tot immense focus was ik samen met wat anderen constant aan het hinkelen om niet uit de houding te vallen.

Huub kondigde de laatste staande houding aan, waarna we naar de grond houdingen zouden gaan. Naar beneden kijkend realiseerde ik mij dat ik inmiddels een oceaan van zweet bij elkaar had geproduceerd. En dat ik mijzelf daarin nu mocht gaan onderdompelen, great… Eenmaal badend in mijn eigen zweet vond ik het al helemaal prima en was ik allang blij dat het niet het zweet van mijn buurvrouw was.

De grondoefeningen waren zeker uitdagend, maar goed te doen. Na elke pose mag je namelijk gestrekt op de grond liggen om een paar seconden te rusten. Daarna maak je een sit up (nog iets wat ik goed kan, YES!) Na dit hele festijn en de afsluitende ademhalingsoefening, waarbij je al je lucht uit je longen duwt ben je klaar voor de beloning. In Deadbody Pose met gesloten ogen ontspannen. Wat heerlijk is dat zeg!

Na een liter water en de meest gezonde green smoothie die je je voor kunt stellen voelde ik mij intens gelukkig. Eenmaal buiten voelde ik me superman, en dat gevoel hield ik van van 18.00 tot 22.00 vast. Nu al verslavend! Dat maakt Bikram Yoga een geweldige workout-break om daarna weer vol verse energie aan het werk te gaan.

Zolang die hittegolf in Amsterdam op zich laat wachten, pak ik nog wat lesjes bij Forty Degrees!

Ambitie, enthousiasme en dankbaarheid kenmerken Robbert van Ede: Een 26 jarige allround ‘atleet’, model en co-founder van Fortify. [Fortify is de partner voor startup founders in het bouwen van een winnend team. Een team met gedeelde waarden, complementaire vaardigheden en wederzijds vertrouwen om hun gezamenlijke purpose te bereiken].
Life is movement, the world is a playground, workout & play every day!

 

 

 

Deel dit via: