Nederland is gek van fitness

5 May, 2014

fitness-orange

We kunnen trots zijn op onszelf. Nederland is het top fitnessland in Europa. Dit blijkt uit een artikel in Spits van vandaag. Nergens anders hebben zoveel mensen een sportschoolabonnement als in Nederland; maar liefst 16,2% van de bevolking. Alleen de Zweden komen in de buurt met 16,1%. Maar zijn we nu koploper in abonnementen of zijn we echt fitnessgek in Nederland?

De genoemde cijfers komen uit onderzoek van de European Health & Fitness Association. Dat is zeg maar de Europese branche-vereniging. De sterke positie van Nederland is overigens niets nieuws. De fitnessbranche heeft zich in ons land sterk ontwikkeld met als resultaat dat nu vrijwel iedereen wel een club in de buurt heeft. Het aantal Nederlanders dat aan fitness doet is dus niet meer gestegen. Het aantal keren dat er gesport wordt wel. Bijna de helft van de leden gaat 80 keer per jaar sporten, zo schrijft de branchevereniging opgetogen in het rapport.

Ruim de helft gaat dus minder dan 80 keer per jaar. Onduidelijk is hoeveel ze dan wel gaan. Wel is onderzocht dat 5% wel een abonnement heeft maar helemaal nooit gaat. Opmerkelijk is ook dat alleen gekeken wordt naar hoe vaak men aan fitness doet, bij OneFit weten we dat veel van onze klanten ook aan andere sporten doen. Fitness wordt vaak gecombineerd met een teamsport. Dit zijn sporters die in de zomer- of winterstop in vorm willen blijven. Bij de duursporters – met name hardlopers en wielrenners – is de sportschool in de wintermaanden een goede escape van slecht weer. Krachtsport is eigenlijk bij alle sportieve prestaties een goede aanvulling.

Uit het artikel blijkt dat de argumenten voor fitness vooral zijn: gezondheid en fysieke correctie (een beter figuur dus). Nu is dat op zich prima. Het sociale aspect scoort laag bij fitness. Misschien zijn dit wel de oorzaken dat er toch nog zoveel mensen zijn die weinig of geen gebruik maken van hun sportschoolabonnement. De ervaring van OneFit is dat je juist door veel afwisseling en het samen sporten het veel beter volhoudt. Daardoor boek je dus uiteindelijk ook echt resultaten. Zolang fitness wordt gezien als ‘moeten’ in plaats van ‘ja leuk’ blijft het een moeilijke zaak.

Het is net als met afvallen en een dieet. Als dit zo ‘vervelend’ is voor je dat je het slechts korte tijd volhoudt dan gaat het je op lange termijn niet veel goed doen. Wij krijgen veel reacties van OneFit gebruikers die het heerlijk vinden om op een doordeweekse avond een groepsles te volgen bij de sportschool, een andere dag eens met een kennis naar een yogastudio te gaan en dan in het weekend  lekker buiten te gaan hardlopen of fietsen. Afwisseling is gezond en leuk. Als je dan met vrienden samen kunt gaan dan wordt het natuurlijk nog leuker.

Dus ook bij dit onderzoek moet je weer een beetje door de regels heenlezen. Ja Nederland is een super fitnessland. Maar er kan nog heel veel beter. OneFit maakt fitness tot een flexibel onderdeel van je gezonde lifestyle. Samen met de fitnessbranche hebben wij een belangrijk doel: Nederland nog fitter maken.

 

 

Deel dit via: