Lotta test: Yoga Barre bij Balanzs Veenkade in Den Haag

3 September, 2016 • Tags: , , ,

Sinds ik me kan herinneren houd ik al van artistieke sporten. Sporten waar expressie en ultieme fitheid samen komen. Ik kan dan ook goed mijn ei kwijt in allerlei soorten danssporten en in de winter ben ik regelmatig op het ijs te vinden als kunstschaatsster. Alles wat ook maar een beetje te maken heeft met één van deze sporten trekt mijn aandacht, zo kwam ik ook terecht bij de Yoga Barre les van yogaschool Balanzs aan de Veenkade in Den Haag!

LottaYogaBarre1

De yogaschool
Balanzs kende ik al, maar op deze locatie was ik nog niet eerder geweest. Net als alle Balanzs locaties is ook deze yogaschool mooi en rustig ingericht. Veel wit, houten vloeren en altijd schone kleedkamers en douches! Aandachtspuntje voor deze locatie: De yogaruimte heeft een glazen dak. Dit geeft heel mooi, natuurlijk licht, maar als de zon buiten schijnt is het in de ruimte (aangenaam) warm. Trek dus iets luchtigs aan als je hier een les gaat volgen!

De les
Yoga Barre is samengesteld door een yogadocente, een fysiotherapeut en een balletdocente. Samen hebben ze deze workout ontwikkeld waarin yoga, moderne dans en invloeden klassiek ballet en pilates samenkomen in een fijne workout op muziek. Yoga Barre is echt een workout, dus verwacht geen ‘relaxte yoga-achtige les’.

De les die ik volgde begon met een aantal yoga-oefeningen op de mat. Vervolgens deden we wat oefeningen uit de moderne dans in de ruimte. Omdat ik zelf aan moderne dans doe, herkende ik veel van de oefeningen. Dit zijn hele fijne, vrije bewegingen waarbij je je hele lichaam goed losmaakt!

Nu was het tijd voor oefeningen aan de barre! De balletinvloeden waren duidelijk te herkennen, al waren sommige houdingen en bewegingen iets aangepast. Wat ik heel tof vond, was dat er enkele oefeningen waren waarbij je bewust je bekken moest kantelen terwijl je in een plié (een soort ballet-squat) en demi pointe (op je tenen) aan de barre stond. Ik kon bij deze oefening heel duidelijk het verschil voelen tussen een goede, aangespannen houding en een ‘luie’ houding. Voor de dansers onder ons is dit heel bruikbaar, omdat je hiermee mee controle ontwikkelt over die belangrijke ‘ballet-spieren’! Na deze oefeningen zal je die spieren ook zeker voelen!

Na nog een aantal oefeningen aan de barre, deden we nog wat oefeningen op de mat om de buikspieren te trainen. Deze oefeningen hadden veel raakvlakken met Pilates, wat ontzettend goed is voor het ontwikkelen van kracht en core stability. We sloten de les af met wat ontspannen yoga-oefeningen op de mat. De hele les was op muziek, wat er bij mij altijd voor zorgt dat ik nog nét dat beetje extra geef!

Waarom deze les?
In deze les ben je vooral lekker aan het bewegen op muziek, waarbij je verschillende spiergroepen traint en daarmee een betere houding ontwikkelt. Omdat de les zo goed is opgebouwd en de oefeningen die je doet heel leuk zijn, is het echt een fijne manier om je workout te doen. Ook voor dansers is deze les een aanrader, omdat je weer even helemaal teruggaat naar de basis en oefeningen doet die je helpen om bewust bepaalde spieren aan te spannen.

Lotta is orthomoleculair voedingsdeskundige en fysiotherapeut en weet als geen ander hoe belangrijk het is om regelmatig te bewegen. Sporten moet volgens haar vooral heel leuk zijn!
Kijk voor individuele begeleiding, blogs en inspiratie op haar instagram
, facebook en website.

Deel dit via: