Interview: Ann-Charlotte de Zoeten van Hot Flow Yoga Jordaan

22 August, 2016 • Tags: ,

Als OneFit lid kun je inmiddels bij meer dan 200 locaties sporten. Ieder heeft zo z’n favorieten. Maar wat is het verhaal eigenlijk achter jouw lievelingsstudio? En wie is die leraar precies die jouw wekelijkse les geeft? Vanaf nu plaatsen we iedere week zo’n verhaal op onze blog. Deze week gingen we langs bij Ann-Charlotte de Zoeten van Hot Flow Yoga Jordaan.

Processed with VSCO with hb1 preset

Yoga
‘In Amerika, waar ik een tijd gewoond heb, probeerde ik ooit een paar keer yoga. Oersaai vond ik het! Waarschijnlijk was het Hatha, wat gewoon voor geen meter bij me paste. Ik was echt een aerobics-fitness-pilates-girl! Ik wilde zweten! Toen wist ik nog niet dat dat óók kon met yoga.’

Bali
‘In 2002 verhuisde ik van Amerika naar Bali. Voornamelijk voor business: we hebben er meubels gemaakt, hotels en villa’s gebouwd en ik zat in de sieraden en tassen. Dat waren fantastische jaren! Bali was toen al het mekka voor yoga en spiritualiteit. Ik ben les gaan volgen bij een Indiase vrouw die daar een prachtige yogastudio in haar tuin had, pal aan zee. Bij een Iyengar teacher uit Sumatra ben ik toen 8 jaar in de leer gegaan.’

Teachertraining
‘Maar toen werd ik ziek, een hersenontsteking waardoor ik uiteindelijk in coma belandde. Het duurde ruim een jaar voordat ik weer de oude was. Yoga was toen hét middel om weer sterker en fit te worden en alles weer heel langzaam op te bouwen. Dat lukte, en na die geweldige resultaten heb ik besloten om yogalerares te worden. Ik koos voor Vinyasa omdat ik op zoek was naar afwisseling. Het is een dynamische yogavorm waarin je kunt spelen met de poses en waarbij je ademhaling ook heel erg wordt betrokken.’

Hot_Flow_Yoga_Jordaan_3205_4_xxxx-e1445469592868

Hot Flow Yoga
‘In 2013 verhuisden we terug naar Amsterdam. Ik leste toen bij Joanna van Hot Flow Yoga aan de Koninginneweg en vond het Hot Flow concept geweldig. Langzaam was het idee al ontstaan om een eigen studio te beginnen, dus ben ik op zoek gegaan naar een huis in het centrum dat ik kon combineren met een studio. Zo kwamen we hier in de Eerste Looiersdwarsstraat terecht.’

Boutique yoga
‘Het hele “kling klong” yoga gebeuren met wierook was er al genoeg in de stad, daarom is Hot Flow Yoga het tegenovergestelde: fris, urban, boutique-achtig. We zorgen dat alle teachers die hier lesgeven van topklasse zijn.’

Naar binnen
‘Een van de belangrijkste dingen die je hier leert is focussen op je innerlijke en je adem. Je ademhaling is iets waar mensen vaak niet eens bewust van zijn wanneer ze sporten, terwijl het een hele grote invloed heeft. Hardlopers bijvoorbeeld, die hoor ik na een aantal lessen zeggen dat ze hun adem ineens horen en kunnen controleren, en dus langer kunnen rennen. Ook leren we students om zichzelf te centeren, al is het maar een paar minuten aan het begin van de les. Even tot jezelf komen en de rest buiten de studio laten.’

jordaan121

Warmte
‘Infrarood warmte werkt heel therapeutisch. Het maakt je spieren en gewrichten soepel en zorgt ervoor dat blessures kunnen healen. Je detoxt je lijf en je kunt je beter focussen. De meeste mensen ervaren eerst Bikram-yoga en komen dan hier en verzuchten: oh my god, dit is heel anders, zo heerlijk! De warmte is minder heftig; we oefenen op 33 graden zodat je niet uitgeput raakt. Ik was eerst ook een Bikram-fanaat, heb alle challenges twee jaar lang gedaan, maar ik wilde meer afwisseling. Vinyasa is voor mij de perfecte combinatie tussen traditionele en hot yoga.’

Balans
‘Steeds meer mensen snappen nu dat yoga veel kan bijdragen aan je sportroutine. Knetterhard cardio doen, CrossFitten en andere snelle impact sporten, daarvan krijg je alleen maar korte spieren. Je wordt wel sterk, maar die balans waarbij je ook lenig bent en krachtig hebt van binnenuit, die krijg je van yoga.’

Nieuws
‘In het najaar krijgen we een paar nieuwe lessen op het rooster, waarondereen yogales met lichte gewichtjes (0.5 tot 1 kilo). In de Warrior 2 staan met in iedere hand een gewichtje, dat is zwaar! Ook gaan we Yoga/Pilates lessen toevoegen. En nog meer leuk nieuws: over een paar maanden openen we een nieuwe locatie in de Rivierenbuurt waar ook alle OneFitters welkom zijn.’

Deel dit via: