Interview: Amber van Hardeveld van BarreConcept Nederland

2 September, 2016 • Tags: , , ,

Als OneFit lid kun je inmiddels bij meer dan 200 locaties sporten. Ieder heeft zo z’n favorieten. Maar wat is het verhaal eigenlijk achter jouw lievelingsstudio? En wie is die leraar precies die jouw wekelijkse les geeft? Vanaf nu plaatsen we iedere week zo’n verhaal op onze blog. Deze week gingen we langs bij Amber van Hardeveld van BarreConcept Nederland.

barreconcept-095

Carrièreswitch
‘Als achtjarig meisje startte ik aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam. Tijdens de basisschool en middelbare school periode reisde ik, vanuit Sandpoort, iedere dag met de trein op en neer. Het waren lange dagen met veel dans en ook gewoon school. Achteraf best pittig, maar op dat moment vond ik het heerlijk. Als je klaargestoomd wordt voor professioneel ballerina  is je leven vrij  beperkt; het is een harde wereld waarin veel moet laten en je héél goed moet zijn wil je succesvol worden. En daarbij is de houdbaarheidsduur van je (top)carriere slechts beperkt..

Na de middelbare school ben ik van klassiek ballet  overgestapt naar  de Hogeschool voor de Kunsten, waar ik naast dans ook les kreeg in zingen en acteren.  Na het behalen van mijn diploma  ben ik gaan acteren en dansen in onder meer musicals, toneelvoorstellingen en op televisie.. Om aan een nieuwe opdracht te komen, moest ik – zoals ieder ander – auditie doen. Na een aantal jaar merkte ik dat ik moeite kreeg me telkens weer op te laden voor een nieuwe ‘keuring’ en verloor mijn motivatie. Het werd tijd om verder te kijken.’

Nieuw begin
‘Omdat ik van jongs af aan al wist dat ik danseres wilde worden, was mijn carrière al vroeg begonnen. Die midlifecrisis kwam bij mij dus ietsje eerder. Wat moest ik nu? .  Ik wist zeker dat ik iets met dans wilde blijven doen. Het intense, passionele gevoel dat ik had als ik op het podium stond, dat zal ik niet zo snel meer terugkrijgen. Het is een persoonlijke zoektocht naar iets dat die kick evenaart.

barre4

Barre
‘En toen tipte een vriendin me over Barre: een workout die klassiek ballet combineert met yoga en pilates.  Ik deed onderzoek, werd enthousiast en niet veel later vertrok ik naar Londen om de  opleiding tot Barre-docent te volgen. Terug in Nederland ben ik mijn bedrijfje BarreConcept Nederland gestart. Ik ben kleine begonnen met het geven van een paar lessen aan vrienden en bekenden. Enthousiaste deelnemers en goede mond-tot-mond reclame zorgden voor steeds meer animo voor de lessen. Al bleek het wel lastig om meer spreiding te krijgen. De grote klapper kwam toen de media het oppikten: Editie NL, RTL Boulevard en Vogue, allemaal kopten ze met “dit is hoe de Victoria Secret-modellen aan hun figuur komen” en “de sporttrend van 2015”. Ineens had ik per les een wachtlijst van 20 mensen. Toen ben ik docenten gaan aannemen en opleiden om BarreConcept uit te breiden.’

Voordelen
‘Het unieke van BarreConcept is de  toning van je lichaam; je brengt meer lengte in je spieren wat een mooie, gespierde maar slanke body tot gevolg heeft. Een danserslichaam. Een groot verschil met bijvoorbeeld bootcamp. Door de uitstaande posities, zoals gebruikt bij klassiek ballet, train je je binnenbeenspieren in plaats van de buitenkant zoals bij veel andere trainingen. Barre is dan ook veel gedetailleerder; kleine contractions, continu rechtop staan enje onderbuik- en onderrugspieren goed gebruiken. Zo krijg je een super sterke core en een betere houding. En alles natuurlijk met een lekker muziekje. Er zijn deelnemers die de Barre workout echt als een hobby zijn gaan zien. Ik heb mensen in mijn les die al twee jaar iedere week komen. Omdat het zo leuk is, voelt het vaak niet alsof je echt aan het sporten bent.’

barre3

Kwaliteit
‘De kracht van BarreConcept zit in ons team. Bij ons geven alleen docenten les die zelf veel danservaring hebben en hun passie ook echt kunnen overbrengen. Docenten die niet ‘zomaar een lesje geven’, maar zich echt bewust zijn van wat ze  doen. En onze Barre workout is een zachtere, rustigere vorm; meer Pilates / ballet Dit in tegenstelling totmeer fitness georiënteerde workouts zoals bij sommige andere studio’s.’

 Beheerst en bewust
‘Mensen vragen zich weleens af of je wel ‘genoeg gedaan hebt’ als je niet helemaal bezweet bent na een les. En ja, dat heb je dus zeker! Je hoeft niet heel grof te werken om een goed resultaat of spierpijn te hebben. Soms zit de kracht juist in de details : de kleine  bewegingen en de correcte houding . Die beheerste intensiteit maakt het vaak veel zwaarder dan wanneer je met je lichaam gooit en pompt. Bewust zijn van je lichaam, daar hameren we in de les ook op. Dat werkt ook door in je dagelijks leven.’

barre4

St. Lucia
‘Op dit moment woon ik tijdelijk op St. Lucia, waar mijn vriend als expat werkt. Op het Caribische eiland geef ik ook Barrelessen in studio’s en privates bij mensen thuis. Binnenkort ga ik een yoga teacher-training doen. Ik wil me blijven ontwikkelen en dat komt ook goed van pas bij het geven van de Barre-lessen. Het leven op St. Lucia is compleet anders. Er zijn twee koffietentjes, that’s it. De keuze is er beperkt, een groot contrast met Amsterdam. Dus zoek je andere dingen om je te vermaken; we hebben een kruidentuin, doen aan kitesurfen, paddleboarden, snorkelen en salsadansen – je benteigenlijk altijd buiten. Over ongeveer twee jaar komen we terug naar Nederland. Dan hoop ik  om een eigen BarreConcept-studio te openen in Amsterdam.’


BarreConcept Nederland
 barreconceptnederland@gmail.com
www.barreconceptnederland.nl
06-12890774

Deel dit via: