Interval training, de oplossing voor de kilo’s die je liever kwijt wilt!

11 July, 2013

Met intervaltraining tover je je lichaam om in één grote vetverbrandende machine. Je kunt tot wel negen keer meer vet verliezen dan met een gewone training! Veel mensen denken dat ze uren per week moeten sporten om af te vallen. Maar wist je dat je juist méér resultaat kunt behalen door minder te doen? Met één uur per week – drie keer 20 minuten – intervaltraining kun je een halve kilo vetmassa per week kwijtraken. Je verliest vooral dat gehate buikvet, wordt slanker, gespierder en fitter. De resultaten van intervaltraining zul je al snel voelen en zien.

Waarom je met intervaltraining sneller afvalt
Excess Postexercise Oxygen Consumption. Intensieve training put namelijk de energievoorraden in je spieren uit, en het kan wel tot 48 uur kosten voordat deze energie weer helemaal is aangevuld. Gedurende deze periode van intensief herstel, en het daarmee gepaard gaand hoger zuurstofverbruik, heeft je lichaam alleen je vetreserves als energiebron beschikbaar. Dat betekent dat je na je training vet blijft verbranden zonder dat je daar ook maar iets voor hoeft te doen! Hoe chill is dat?

Wat is intervaltraining?
Intervaltraining is niets meer of minder dan een training waarbij je afwisselend traint op ‘high intensity’ en ‘low intensity’ door sprintintervals steeds af te wisselen met rustintervals. Intervaltraining is voor iedereen geschikt, omdat je de trainingsintensiteit kunt aanpassen aan je uithoudingsvermogen. In het begin bouw je meer rust in, en naarmate je conditie verbetert vergroot je de sprintintervals. Je trekt bijvoorbeeld gedurende 30 seconden sprintjes, of fietst 15 minuten lang bergopwaarts, of loopt 15 minuten op de loopband. Hierbij moet je jezelf pushen tot je bijna niet meer kunt, want een sprintinterval moet je op een hoge intensiteit doen. Doe je dit niet, dan beland je in een gewone duurtraining, en daarvan hadden we vastgesteld dat die niet zoveel zoden aan de dijk zet! Tijdens de rustintervals is het niet de bedoeling dat je stopt, maar dat je blijft bewegen op een lager niveau. Daardoor krijgt je lichaam de kans te herstellen van de sprintinterval.

Voorbeeld
Begin met een lichte warming-up van 5 minuten door rustig te wandelen, te fietsen of te joggen. Daarna wissel je gedurende 20 minuten rustintervals af met sprintintervals in het volgende tempo:
● 2 minuten rustig joggen (of fietsen).
● ½ of 1 minuut sprinten (of op een zwaardere weerstand fietsen). Dit lijkt heel simpel maar kan in het begin best tegenvallen!

Check in and Workout!

intervaltraining

 

 

 

Deel dit via: