Hoe springen je snel fitter maakt

29 March, 2018 • Tags: , ,

Je hoeft geen onmogelijke capriolen uit te halen om sneller fit te worden. Daar is namelijk een foefje voor, eentje die je misschien niet verwacht. Komt-ie: springen! Van verticale oefeningen word je sneller fit: je wint aan kracht, je cardiovasculair uithoudingsvermogen krijgt een oppepper en je werkt aan een atletische bouw. Hoe dan? Met deze 5 tips ben je een stap dichterbij je doel.

Jumping fitness

Swing erop los

Swingen met een kettlebell leent zich goed voor verticale fitness. De kanonskogel is mobiel, dus je bent op een dynamische manier je gewicht aan het verplaatsen. Het kost niet veel impact, maar het resultaat is groot.

Omlaag, omlaag, omlaag

Focus op je onderbenen: doe calf raises en toe taps. Super efficiënt voor je springskills. En je traint gelijk de hele regio van je tenen tot aan je knieën.

Armen in de lucht

Kom je met je boxjump nu amper omhoog? Gooi je armen dan eens in de strijd. Uit onderzoek blijkt dat je steeds hoger kunt springen door je bovenlichaam en armen een beetje meer te trainen. En heel veel spinazie te eten natuurlijk, hè.

Doe een Plyo-les!

In de Journal of Athletic Training vonden we een recent onderzoek dat aantoont dat twee keer per week plyometrisch trainen je sprongen al snel 6% hoger maakt. Bij plyometrische oefeningen gebruik je je onderlichaam om te springen, en zo schiet je explosiviteit naar boven. De boxjump is een perfect voorbeeld hiervan. Of volg eens een PLYO-lesje met OneFit.

Begin bij het begin

Het heeft geen zin om nu als een bezetene te gaan springen tot aan de zomer. Het belangrijkste is namelijk dat je een sterk fundament hebt. En daarmee bedoelen we dus sterke benen. Dus sla je leg day niet meer over. Zorg dat je 1,5 keer je lichaamsgewicht leert squatten, doe boxjumps en deadlifts en ga dan daarna pas over op sprongen waarbij je je lichaamsgewicht gebruikt, zoals lateral, vertical en broad jumps.

Succes en onthoud: het gaat erom dat je je in de gym lekker in je vel voelt (en uitpluist waar ze de beste sauna hebben) en niet om er beter uit te zien dan vorig jaar.

Deel dit via: