Hoe flexibel is het flex abonnement?

maxresdefaultSteeds vaker zie je reclame voorbij komen voor flexibele abonnementen bij de bekende fitnessketens. Dat zijn inderdaad dezelfde bedrijven die je regelmatig bij TV-programma’s als Kassa en Radar langs ziet komen. Een beetje raar is het wel, alsof de keurslager ineens in een t-shirt van Wakker Dier achter de toonbank gaat staan. Maar goed beter laat dan nooit. Je kunt zelfs redelijk eenvoudig van energiebedrijf wisselen tegenwoordig. (ja en die maken dan weer grappen over die moeilijke sportscholen, check die commercial maar eens ;-)) Wij onderzochten de flex-abonnementen van de fitnessketens.

Omdat wij met OneFit een grote aanbieder zijn van flexibele fitnessmogelijkheden bestuderen we de markt intensief. Graag delen we deze informatie met jou. Want uiteindelijk bepaal je toch zelf wat het beste bij je past. Een scholier van 16 jaar die liefst iedere middag krachttraining wil doen in de buurt kiest waarschijnlijk voor een zeer betaalbaar budgetabonnement in de daluren. Als je een druk leven hebt en je workouts echt handig moet inplannen dan kies je voor een flexibele oplossing. Wellness, personal trainers en de uitstraling van de club is een persoonlijke en financiele keuze.

Laten we eens kijken naar de voorwaarden van flex-abonnementen bij de 5 grootste aanbieders.

Het flex-abonnement van Basic Fit kost inclusief groepslessen per maand € 29,98. Zonder groepslessen betaal je € 7,99 per maand minder. Ook betaal je eenmalig € 39,99 inschrijfgeld. Alhoewel eenmalig….als je stopt en later weer opnieuw wil beginnen dan moet je dit wel binnen het jaar doen. Anders betaal je opnieuw ‘eenmalige’ inschrijfkosten. Deze inschrijfkosten zijn bovendien twee keer zo duur in vergelijking met de inschrijfkosten bij een jaarabonnement. Je kunt na een maand al opzeggen maar er geldt nog wel een opzegtermijn van 1 maand. Dus boek je in de praktijk altijd voor minimaal twee maanden. Voor bijvoorbeeld buitensporters die slechts een paar maanden per jaar binnen willen trainen is Basic Fit dan toch niet zo’n heel goedkope oplossing. Voor € 30,- per maand heb je best wel wat keuze in fitnessland.

Een echte alles-er-op-en-er-aan fitnessclub is Fitland. Hier kennen ze diverse flexibele mogelijkheden. Bij de vestiging in Rotterdam Centrum betaal je € 15,50 per week voor de flex optie. Je betaalt overigens per twee weken. Voor de vergelijking, dat is € 67,17 per maand. De opzegtermijn is vier weken en je betaalt € 27,50 registratiekosten. Als je er langer dan een jaar tussenuit bent dan dien je die bij verlenging opnieuw te betalen. Overigens biedt Fitland ook een 1x per week abonnement, je krijgt hierbij feitelijk 52 sportbeurten die je binnen een jaar op moet maken. Ook kennen ze een 10-rittenkaart, deze moet je ook binnen het jaar opmaken. Sportbeurten die je niet tijdig opmaakt gaan verloren, zonde dus! De prijzen bij Fitland verschillen per vestiging.

Sportcity kent al langer een CityFlex abonnement. Je betaalt hiervoor € 50,- per vier weken. Opzeggen mag hier per periode van vier weken met ook hier weer een opzegtermijn van dezelfde lengte. Voor de vergelijking: de prijs per maand is € 54,17. De inschrijfkosten zijn fors: € 50,-. Er loopt echter een actie waarbij je deze ‘cadeau’ krijgt, dit geldt echter niet voor het flex lidmaatschap. Tijdens de actie betaal je tijdelijk de helft, € 25,- dus. Opnieuw beginnen is opnieuw inschrijven. Je moet trouwens ook nog een eenmalige registratiebijdrage doen van € 17,50. Wil je een losse dagpas kopen dan kan dit ook, deze kost € 17,50. Sport je met de OneFit card dan kun je voor € 12,50 per keer bij een geselecteerd aantal vestigingen terecht.

Fit for Free is een bekende en grote budgetaanbieder. Over de flexibele mogelijkheden hier kunnen we kort zijn: die zijn er niet. Minimaal een jaar en ‘that’s it’. Er wordt volop reclame gemaakt voor het abonnnement van € 9,95 per maand. Deze prijs krijg je alleen voor een dalurenabonnement en bovendien moet je het hele jaar vooruit in een keer afrekenen. Een abonnement voor alle uren, betaling per maand kost inclusief groepslessen € 24,95 per maand. Bijna net zo duur als het flex-abonnement van Basic Fit. Zonder groepslessen betaal je € 6,- minder. Inschrijfgeld € 25,- en na een jaar kun je opzeggen met inachtneming van een opzegtermijn van 1 maand.

Nog zo’n bekende naam is Healthcity. Er zijn verschillende abonnementsprijzen en die varieren per vestiging. Wij keken naar de club aan de Overtoom in Amsterdam. Het maandelijks opzegbare abonnement kost hier € 65,-. Inschrijfgeld is € 29,- en de opzegtermijn een maand. Opmerkelijk: als je een langlopend abonnement afneemt is er ook een soort afkoop mogelijk. Je mag dan niet meer komen sporten en betaalt in een keer een bedrag om de resterende maanden af te kopen.

De conclusie is dat vrijwel iedere keten inmiddels iets doet aan flexibele abonnementen. Maar echt van harte gaat het nog niet. Vergelijk het met verzekeringen of energie abonnementen en de conclusie is dat de grote fitnessketens nog erg veel regeltjes en beperkingen inbouwen. Het eerste nadeel is dat de inschrijfkosten de uiteindelijke prijzen van een kort abonnement in de praktijk flink hoger maken. Ten tweede geldt nog altijd een maand opzegtermijn en dat is toch niet heel erg flexibel. Tot slot is de prijs echt fors hoger dan bij een jaarabonnement.

Zoals gezegd volgen wij de ontwikkelingen in de markt als grootste aanbieder van prepaid fitness in Nederland en sinds kort ook als aanbieder van het flexibele all-in-one sportabonnement voor Amsterdam. Wij zijn dus niet geheel onpartijdig. Echter transparantie en vrije keuze hebben wij hoog in het vaandel. Voor alle duidelijkheid wij doen dus niet aan inschrijfkosten en kennen ook geen opzegtermijn.

Wat is nu een handige keuze. Als je een paar keer per week dezelfde sportschool wilt bezoeken en zeker weet dat je dit ook langere tijd gaat volhouden dan kies je het best voor een abonnement. Begin je net of heb je al eerder een abonnement gehad waar je weinig gebruik van maakte, dan zal prepaid fitness of een strippenkaart achteraf altijd goedkoper uitvallen. Dit geldt ook voor iedereen die op verschillende locaties wil sporten. Wil je bij een zelfstandige fitnessonderneming sporten en weet je precies wat je wilt vraag dan gewoon naar de mogelijkheden. OneFit werkt samen met de beste zelfstandige fitnessondernemers en we zien en horen vaak dat er daar echt meegedacht wordt met de klant.

Bedenk jezelf in ieder geval goed: beginnen is makkelijk, volhouden is de uitdaging! Een abonnement als stok-achter-de-deur is echt bewezen onzin. Miljoenen Nederlanders gingen je voor en kwamen er achter dat de financiele straf toch geen motivatie gaf. Lees ook onze blog-artikelen over met plezier sporten, volhouden en je doelen bereiken.

 

 

 

 

Deel dit via: