Waarom hardlopen zo leuk is? 10 voordelen

hardlopenMijn favoriete sport is hardlopen. Ja hardlopen is ‘hot en happening’ ik weet het. Overal in de stad en in de natuur kom je ‘ons soort mensen’ tegen. Maar toch blijkt hardlopen voor veel mensen een tijdelijke bevlieging. Net zoals er sportschoolabonnementen ongebruikt blijven en je jezelf voorneemt om regelmatig baantjes te gaan zwemmen. Ook ik moet mezelf pushen om tijd vrij te houden en te gaan sporten. Maar een paar keer per week hardlopen dat vind ik tegenwoordig gewoon genieten. Er zijn natuurlijk een miljoen websites waar je kan lezen hoe je het aan moet pakken: hardloopschema’s, motivatie, de beste running schoenen etc. Mijn conclusie is simpel: het moet gewoon leuk zijn. Ja dat is een open deur, maar de ‘Fun Theory’ is wetenschappelijk bewezen. Als je iets leuk en makkelijk maakt dan passen mensen probleemloos hun gedrag aan. Als je zegt dat je 2 ons groenten en 2 stuks fruit per dag moet eten dan klinkt dat niet echt aantrekkelijk. Verkoop een groene smoothie in een Juicebar dan staat men in de rij. Zo proberen wij met OneFit iedereen aan het sporten te krijgen en vooral ook te houden door het leuk en makkelijk te maken. Met veel leuke toffe workouts en variatie, binnen en buiten sporten, zelfstandig of in een leuke groep. Terug naar het hardlopen, ogenschijnlijk een dodelijk saaie bezigheid. Maar niet voor mij, waarom beleef ik zo veel plezier aan mijn runs? Ik geef je 10 redenen:

1. Hardlopen in de natuur. Ik woon in de stad maar wel vlakbij een fantastisch mooi natuurgebied. Meijendel is het grootste duingebied van Zuid Holland. Ongelofelijk hoe mooi natuur in de Randstad kan zijn. Tijdens een vroege ochtendrun kom je herten en vossen tegen. Pas liep er een vos honderd meter met me op. Uniek toch? Vanaf de hoge duinen heb je een fantastisch uitzicht over zee. De zon op zien komen is iedere dag op een andere manier mooi. En let wel, ik ben absoluut geen natuurfreak, vogelkijker of boswachterstype. Maar toch echt genieten.

2. Hardlopen en meditatie. Anderen doen yoga of mediteren in stilte. Maar je volledig concentreren op je loop en je ademhaling is voor mij een vorm van meditatie. De rust van het lopen geeft je de gelegenheid om dingen op een rij te zetten. Ik ga dan ook altijd alleen lopen. Een veel gehoord advies is om een loopmaatje of een loopgroep te zoeken. Dat kan zeker in het begin helpen, maar ik vind een uurtje zonder telefoon, internet en andere mensen om me heen heerlijk.

3. Hardlopen en de beste muziek. Lopen met je eigen muziekcollectie vind ik ook een aanrader. Dit is gewoon je kans om die duizenden favorieten uit je iTunes lijst weer eens te horen. Bizar hoe al die muziek en herinneringen een plaatsje in je hoofd hebben. Tijdens het lopen komt er dan ineens een nummer langs waar je helemaal blij van wordt. Dus knal een goeie speellijst op je iPod – zelf loop ik liever niet met een telefoon want dan kun je weer gebeld worden – en ontdek die geweldige muziek opnieuw.

4. Hardlopen in ons topklimaat. De verleiding is natuurlijk groot om niet te gaan lopen als het regent, sneeuwt, waait, te warm is, te koud is etc. Maar goed dan kun je in Nederland dus nooit lopen. Het klimaat is  juist onderdeel van de fun. Als je geluk hebt kun je door verse sneeuw lopen in de winter. In de zomer bruin je supersnel tijdens het lopen. Regen is de eerste 5 minuten vervelend, daarna is het echt heerlijk. Dus leve het Hollandse klimaat. Koop wel goede (thermo)kleding, hardloophandschoenen en mutsje.

5. Hardlopen in mijn stad. De natuur is een heerlijke speeltuin voor hardlopers, maar je stad eens met andere ogen bekijken is ook echt leuk. Liever niet overdag in de drukte. Maar ‘s avonds laat of ‘s ochtends heel vroeg zijn de straten rustig en is het centrum leeg. Om dan als een toerist door je eigen stad te lopen is een leuke ervaring. Je ziet heel andere dingen. Op een mooie vroege zomerochtend is het heerlijk om dan na je run bij een koffietentje op het terras even uit te puffen met water of een sapje. Koffie direct na het lopen is meestal geen goed idee.

6. Mooie hardloopspullen. Ja het draait bij mannen vaak om spullen. Maar ik vind hardloop ‘gear’ dus echt mooi. Zeker de laatste jaren is de keus enorm in schoenen en technische kleding. Ik las ooit een onderzoek waaruit bleek dat de meest simpele loopschoenen het best zijn voor je voeten. Dus de vraag is of al die innovaties van Nike, Adidas en Asics nou echt ergens toe dienen. Maar leuk is het wel. Ik voel me altijd een stuk beter in een goeie outfit.

7. Full Body Workout. Er staat natuurlijk nergens dat je alleen maar rechtvooruit mag lopen. Je maakt het nog leuker door het lopen af te wisselen met oefeningen. Gewoon een serietje pushups, burpees, squats en zo. Zo heb je je eigen bootcamp. Inspiratie nodig, kijk dan bijvoorbeeld naar deze 10 basics van Stadswild. Je hoeft er natuurlijk geen 600 te doen. Wat voor mij ook goed werkt is naast het lopen regelmatig te roeien in sportschool, wat een heel goede aanvulling is op je looproutine.

8. Hardloopwedstrijden. Hardlopen is natuurlijk vooral een competitie met jezelf. Maar velen zoeken in sport toch een wedstrijd-element. Als je eenmaal 5 of 10 kilometer loopt dan is deelname aan een hardloopevenement echt leuk. Bij vrijwel alle grote loopevenementen zijn er diverse afstanden. Met duizenden tegelijk door een stad lopen is gewoon een kick. Toeschouwers die je aanmoedigen en de beloning als je over de finish maken dit echt fun. Voor dat je het weet ga je nadenken over een doel als de New York Marathon.

9. Hardlopen op vakantie. Gewoon die hardloopschoenen in je tas gooien als je een tripje gaat maken. Hardlopen op vakanties is echt ontdekken. Je voelt de nieuwe omgeving op de een of andere manier veel intenser. Je bent ook niet zo’n toerist met camera en rugzak. Zo liep ik al tussen de wijngaarden in Toscane en in Barcelona. Ja ook uitslapen, lekker eten en drinken horen voor mij bij vakantie. Dus ik neem zeker geen hardloopschema mee op vakantie. Maar als het er toch van komt is het genieten.

10. Burn calories. De laatste is meer een bij-effect. Een paar keer per week een flinke run zorgt er voor dat je ‘verbrandingsoven’ harder aan gaat. Ik kan dus eten wat ik wil en kom niets aan. Ik geloof in gezonde en goede voeding, maar vind zelf dat dat niet perse hoeft te draaien om quinoa en groene smoothies. Als je genoeg verbrand dan hoef je calorie-rijke gerechten of een goed wijntje niet uit de weg te gaan. Dus na het lopen ook genieten van lekker eten en drinken.

Deze zaken maken hardlopen voor mij echt leuk. ‘Leuk’ is natuurlijk heel persoonlijk. Zeker als je gaat beginnen dan zal je soms denken ‘waarom doe ik dit?’. Juist dan moet je doorzetten zodat je trots kunt zijn op jezelf. Voeg zoveel mogelijk leuke elementen toe en dan komt die routine er vanzelf. Mocht je naast deze persoonlijke ervaringen toch op zoek zijn naar echte hardloopadviezen dan moet je zeker de site van de Atletiekunie www.hardlopen.nl eens bekijken. Enjoy your run!

 

 

Deel dit via: