5 Lenteschoonmaak tips voor je lichaam, geest en ziel

12 April, 2018 • Tags: , ,

lente detox lichaam geest ziel

Het is lente, dus je voelt ‘m al aankomen: de Grote Schoonmaak. Als je in dit seizoen de drang herkent om je huis binnenstebuiten te keren, ben je niet de enige. De lenteschoonmaak lijkt gestuurd te worden door ons biologisch kompas. Dat kan komen door de zon, die gaat later onder. En de winterkou trekt uit onze botten. Voor je ’t weet ben je de kattenkrabpaal aan het borstelen en zijn je gordijnen in de wasmachine beland.

via GIPHY

Je huis opruimen geeft rust en maakt je zelfs gelukkiger, maar je kunt deze lente nóg meer uit je grote schoonmaak halen door ook je eigen hoofd, lichaam en ziel op te ruimen. Dus hop, uit de deur die gifstoffen, dat emotionele afval en luie wintergewoontes.

Dit zijn manieren om je huishoudelijke lenteschoonmaak te alignen met je eigen fysieke en mentale clean-up:

1. Doe cardio

In de lente stuurt je brein ook je metabolisme in een nieuwe richting. Een van de gevolgen daarvan is dat je spieren actiever worden. Kies dus wat vaker voor cardio en spieropbouwende oefeningen, en luie gewoontes verdwijnen vanzelf.

2. Ga wandelen of joggen

Na je winterslaap heeft je lichaam ook weer zin om te bewegen. Begin met wandelen, als is ’t even naar de Appie. Zo vang je zonlicht op, wat je vitamine D geeft en geluksstofjes. Ook activeer je allerlei neuronen in je hersenen, die ervoor zorgen dat je energie in balans komt.

3. Doe een afspraakjesdetox

Kijk nog eens goed naar het gezelschap waar je tijd mee spendeert. En dus energie aan doneert. Hoe voel je je nou eigenlijk echt, nadat je koffie gedronken hebt met iemand die je niet eens graag wilde zien, opgeladen of leeggelopen? Soms is loslaten de gezondste detox.

via GIPHY

4. Adem als een goeroe

Een mind-body activiteit is veel effectiever als-ie begint met diepe, bewuste ademhalingen. Ook zijn er lessen waar je alleen focust op ademhalen (pranayama’s genoemd in de yoga). Het mooie van diep ademhalen is dat ’t je hersenen een zuurstofboost geeft, en de verbindingen tussen je bewuste en je onbewuste geest verbetert. En dat maakt je weer gelukkiger, lichter en kalmer.

5. Eet bewuster

Verdiep je, bijvoorbeeld met ayurvedische principes, in de helende kracht van voeding. Het gaat er niet alleen om wat je eet, maar ook wanneer en op welk tempo. Ruim je lichaam en je geest op door bewuster met je eten om te gaan.

Deel dit via: